Usytuowanie i postrzeganie miejsca kuchni w naszych domach zmieniało się na przestrzeni lat. Z pomieszczenia, które w zamożnych domach było oddzielane od części reprezentacyjnej – miało osobne wejście i generalnie było przeznaczone dla służby, kuchnia awansowała „na salony”, stając się często częścią obszernej, otwartej przestrzeni, dzięki czemu możemy łączyć spotkanie towarzyskie w salonie z miłą pogawędką podczas przygotowywania posiłków.
W kuchni najważniejsza jest jednak jej funkcjonalność, pozwalająca na szybkie i sprawne przygotowanie posiłków. Jedną z podstawowych zasad ergonomii w tym pomieszczeniu jest utworzenie tzw. trójkąta roboczego, czyli zachowanie odległości od 120 do 210 centymetrów pomiędzy lodówką, zlewem i kuchenką. Inną inwestycją, która na pewno zwróci się w postaci oszczędności czasu i pieniędzy, jest zakup funkcjonalnego wyposażenia dobrej jakości, które przecież intensywnie eksploatujemy każdego dnia. Do grupy takich sprzętów należy zlew, który jest absolutnie niezbędny w każdej kuchni, nawet w tej wyposażonej w zmywarkę. Wybierając konkretny model, trzeba zastanowić się, jaki najbardziej odpowiada naszym potrzebom i rozważyć kilka aspektów.
Liczba komór
Singlowi, który jada głównie na mieście i posiada zmywarkę, zdecydowanie wystarczy zlewozmywak jednokomorowy. Natomiast kilkuosobowa rodzina zmywająca ręcznie nie obejdzie się bez modelu dwukomorowego, najlepiej z ociekaczem. Rozwiązaniem pośrednim jest zlew półtorakomorowy z jedną dużą i jedną niewielką komorą, do której odłożymy np. umyte warzywa lub sztućce.
Materiał wykonania
Najpopularniejsze zlewozmywaki wykonane są ze stali nierdzewnej, będącej materiałem odpornym na uderzenia i wysokie temperatury. Hałas związany z ich użytkowaniem skutecznie tłumią specjalne naklejane od spodu płytki przeciwhałasowe. Utrzymanie metalu w czystości wymaga systematyczności, ale nie jest bardzo czasochłonne.
Ostatnio coraz większym powodzeniem cieszą się zlewozmywaki granitowe, wyprodukowane z udziałem granitu i syntetycznych żywic – najtrwalsze spośród wszystkich typów. Są odporne na zarysowania, pęknięcia, uderzenie i wysokie temperatury. Nie ulegają odbarwieniom, nie tworzą się na nich nieestetyczne zacieki i generalnie wyglądają bardzo elegancko. Te w ciepłym piaskowym kolorze świetnie pasują do rustykalnych i prowansalskich wnętrz, a ciemne, grafitowe – nowoczesnych kuchni industrialnych i minimalistycznych. Znakomicie prezentują się w duecie z baterią pokrytą przypominającą strukturę granitu dekoracyjną powłoką w tym samym kolorze, co zlewozmywak.
Sposób montażu
Zdecydowana większość zlewozmywaków to modele wpuszczane w uprzednio wycięty otwór w blacie. Są jednak modele nakładane na szafkę zamiast blatu. Najczęściej spotykamy je w małych kuchniach w bloku, gdy potrzebny jest dosyć duży zlew.
W przypadku niektórych modeli możemy wybrać, która część znajdzie się po lewej, a która po prawej stronie (tzw. montaż odwracalny), co jest istotne dla leworęcznych.
Aby zlewozmywak prezentował się efektownie, musi również pasować do stylu i kolorystyki wnętrza.
Bardzo istotny jest także dobór dobrej baterii o poręcznym uchwycie i wysokiej lub wyciąganej wylewce, dzięki czemu bez problemu napełnimy każde naczynie.
Przedstawione zdjęcia aranżacyjne pokazują zlewozmywaki marki FERRO. Jakość każdego z nich została potwierdzona dziesięcioletnią gwarancją producenta.
FERRO
press box
Link do strony artykułu: https://czta.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/wybieramy-zlewozmywak